Koirat ja koiranruoka


 

 
Monipuolisen hyötykäytön lisäksi koiran hankkiminen lemmikkieläimeksi on oikein suosittua eri puolilla maailmaa. Koiran koti voi löytyä kovin erilaisista perheistä. Yhtä hyvin yksin asuvat henkilöt kuin runsaslapsiset lapsiperheet kertovat koiran olevan hyvää seuraa kaiken ikäisille tai jopa yksi perheenjäsenistä.

Useimmiten koiranpentu hankitaan luotettavalta kasvattajalta noin parin kuukauden ikäisenä. Rodusta riippuen pennun kasvu päättyy noin 1 vuoden iässä. Vaihtelu on kuitenkin melko suurta aina puolesta vuodesta puoleentoista vuoteen. Samaten vaihtelee koiran odotettavissa oleva elinikä. Yleensä suurikokoiset rodut ovat pienikokoisia lyhytikäisempiä ja niiden keski-ikä jää alle 10 vuoden. Monilla pienikokoisilla roduilla keski-ikä on yli 15 vuotta. Rotujen sisällä myös koirien yksilölliset erot voivat olla hyvinkin suuria johtuen sekä perintö- että ympäristö- ja kasvatusolosuhteista. Melko luotettavia dokumentteja on muutamasta lähes 30 vuoden iän saavuttaneesta koirayksilöstä.
Koira kannattaa kouluttaa hyvin heti nuoresta alkaen. Jos oma osaaminen ei riitä niin kannattaa turvautua ammattiapuun kuten www.heliroivas.fi.

Nisäkkäänä koira on ihmisen tapaan lähes kaikkiruokainen. Luonnossa elävien koiraeläinten ravinnossa valkuaisaineilla ja rasvalla on suuri osuus kun taas hiilihydraattipitoisilla kasviksilla melko vähäinen. Koiran elimistö pystyy kyllä hyödyntämään hiilihydraatteja. Koiralle tarpeellisia valkuaisaineita on eri lihoissa, kaloissa ja kananmunissa. Kasvisperäiset valkuaisaineet sulavat hieman huonosti. Valmisruuissa hiilihydraatit ovat useimmiten riisiä ja muita viljatuotteita. Usein monipuolinen ravinto riittää turvaamaan myös kivennäis- ja hivenaineiden sekä vitamiinien saannin. Joskus kalsiumlisä on tarpeen erityisesti kotiruokaa syöville koirille. Koiranruoka on sen verran oleellinen asia koiran elämää, että siihen kannattaa panostaa. Laadukasta koiranruokaa myy www.petholic.net.

Kasvavan pennun energiatarve on suuri. Kasvattajan luona pentu on yleensä syönyt 3-4 kertaa päivässä ja tätä rytmiä on syytä jatkaa myös uudessa kodissa. Noin puolen vuoden iässä olisi hyvä siirtyä kahteen säännölliseen ruokintakertaan päivässä niin että ruokaa ei ole jatkuvasti tarjolla. Raikasta vettä kylläkin. Aikuiselle koiralle 1 tai 2 ruoka-aikaa päivässä riittää.

Keskustelu koiran parhaasta ruokintatavasta jatkuu. Toiset pitäytyvät koiraeläimille tyypillisessä raakaravinnossa ja toiset korostavat vaihtelevaa kotiruokaa. Nykyään useimmat ovat jo kallistuneet valmisruokiin niiden monipuolisuuteen ja helppouteen vedoten. Pentuna koira kyllä tottuu näistä mihin tahansa ja myös niiden sopiviin yhdistelmiin. Oleellista koiran hyvinvoinnille on energiamäärältään sopiva ja ravintösisällöltään kyllin monipuolinen säännöllinen ruokinta.

Hyvään koiranhoitoon kuuluu myös huolehtiminen koiran turkista, hampainta, silmistä, korvista ja kynsistä. Mitä nuorempana pennun totuttaa näihin hoitotoimenpiteisiin niin sitä helpommin se onnistuu aikuiselle koiralle.


  

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2005-2016 Yhteystiedot: OM HS Pto Suomi | omhspto@omhspto.com